הקצב המהיר מאוד של ההתפתחויות הטכנולוגיות מהווה אתגר של ממש לחוק. במקרים רבים החקיקה הקיימת בארץ לא מצליחה להדביק את השינויים שמתרחשים בתחומי החיים השונים, וגם התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף היא דוגמה טובה לכך. נכון לתחילת 2021, ולמרות שהמכוניות שמונעות בכוח החשמל עתידות על-פי כל המומחים להפוך לאופציה נפוצה במיוחד תוך זמן קצר, עדיין אין התייחסות ספציפית לכך בחוק. עד להתקנת תקנות רלוונטיות למציאות החדשה, ההתייחסות לנושא היא על-פי מספר סעיפים בחוק המקרקעין – וכדאי להכיר אותם.

שימוש במקרקעין משותפים

התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף נחשבת לשימוש במקרקעין משותפים משום שהיא מתבצעת באופן טבעי בחניון המשותף, כלומר על שטח השייך לכלל הדיירים.

לפי סעיף 30 בחוק המקרקעין, בעלי הנכסים בבניין רשאים לקבוע נהלים שונים לגבי השימוש בכל שטח משותף. בעל נכס שמרגיש מקופח עקב הנהלים הנ"ל רשאי לפנות לעזרת בית משפט על-מנת לשנות אותם.

מצד שני, לפי סעיף 31 בחוק המקרקעין, "רשאי כל שותף, בלי הסכמת יתר השותפים, להשתמש במקרקעין המשותפים שימוש סביר, ובלבד שלא ימנע שימוש כזה משותף אחר".

סעיפים אלה מחייבים למעשה קביעה משפטית – האם התקנתה של עמדת הטענת כלי רכב חשמליים בשטח משותף היא "שימוש סביר". סוגיה נוספת שמחייבת בירור היא האם מי שהתקין עמדה להטענת רכב חשמלי בבית משותף יוכל למנוע מהדיירים האחרים להתחבר אליה.

ההערכה היא שבעתיד, יש לקוות הקרוב, יותקנו תקנות ספציפיות לגבי התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף. עד אז ההמלצה היא לשתף פעולה עם הדיירים האחרים ולמצוא דרכים ליצירת מצבי WIN-WIN.

המתווה של משרד האנרגיה לגבי התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף 

החוק כאמור עדיין לא מתייחס לסוגיית ההתקנה של עמדות הטענה בבתים משותפים. משרד האנרגיה לעומת זאת כבר פרסם מתווה ראשוני (ביוני 2020).

לפי המתווה, דייר שמעוניין לבצע התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף על בסיס חיבור לנקודת חשמל פרטית יוכל לעשות זאת 15 ימים לאחר שהודיע לנציגות הדיירים.

במקרים שבהם החיבור הוא לנקודת חשמל משותפת, תוגש בקשה לנציגות הדיירים, והיא תחויב לתת מענה תוך 15 ימים. הנציגות תוכל להציב תנאים על-מנת למנוע מצב שבו עמדת ההטענה גורמת נזק כלשהו לדיירים האחרים בבניין. לרשות הדייר תעמוד הזכות לפנות למפקח על המקרקעין אם התנאים ייראו לו מופרזים. 

בכל מקרה חשוב לבחון את היכולת של קו החשמל הקיים לעמוד בעומס הנוסף. בהקשר זה כדאי לדעת שעמדות הטענת כלי רכב חשמליים לא צורכות חשמל רב, אבל כן כדאי שהחיבור יהיה תלת פאזי.

דגש נוסף הוא המיקום – כשבמרבית המקרים ניתן לבצע התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף מבלי שהיא תפריע לשאר הדיירים להשתמש בשטח.